Populární běh výčepních Pinkasova noční můra se běžel tentokrát s mezinárodní účastí

[ title]
Už podeváté vyběhli ti nejlepší výčepní a číšníci po schodech v Restauraci U Pinkasů v populárním závodě Pinkasova noční můra. Každoročně tak vzdávají hold všem, kteří v této legendární pražské hospodě běhali s pivem a pro které se zdejších 41 schodů ze sklepa stalo opravdovou noční můrou.

Bezprostředně po soutěži navštívil restauraci dobový pivovarský průvod na čele s emeritním vrchním sládkem Václavem Berkou, který narazil sud s nefiltrovaným ležákem a zahájil tak měsíční oslavy 176. výročí první várky Pilsner Urquell ve vybraných restauracích a hospodách po celé České republice. První zastávkou byli právě Pinkasovi, kde se toto pivo čepuje od roku 1843.

v roce 2018  k dosavadním osmi podpisům na historické kožené výčepní zástěře přibyl autogram již devátého vítěze populárního závodu „Pinkasova noční můra“ - běhu výčepních a číšníků z Pinkasova sklepa po 41 schodech s 10 načepovanými půllitry piva. Stal se jím Michal Lazur z restaurace Kobyla s rekordním časem 1:25,64. Letos soutěžili reprezentanti známých hospod a pivnic, v nichž se čepuje Pilsner Urquell, nejen z celé republiky, ale i z Německa, Velké Británie, Švédska, Rumunska …

Jak říkám... 



"Restaurace U Pinkasů je pro pivo Pilsner Urquell od svého vzniku v roce 1843 vlajkovou lodí kvality. Jakub Pinkas, svým původem krejčí, nebyl svazován žádnými tehdejšími gastronomickými stereotypy - jako bylo například tehdy běžné čepování piva ze sudu do džbánů a následné přelévání do sklenic u stolu - a půllitry naplňoval přímo ze sudů ve sklepě, odkud je následně vynášel hostům. Touto změnou podstatně zvýšil kvalitu podávaného plzeňského piva, ale způsob servírování znamenal ustavičné běhání po schodech nahoru a dolů. A aby se schody šetřil, nakládal si na jednu rundu co nejvíce půllitrů," připomenul  historické kořeny soutěže Karel Doubek, ředitel společnosti Adria – Neptun, s.r.o. provozující Restauraci U Pinkasů.

"Však se také dlouho říkávalo, že sloužit U Pinkasů je za trest. Vždyť každý výčepní musel každodenně schody absolvovat tolikrát, že by to vydalo na minimálně deset Petřínských rozhleden. Dříve obsluhující unesli najednou i patnáct půllitrů. Hlavně aby si ušetřili ony pověstné schody," připomenul František Novotný, ředitel restaurace skutečnost, že se běhání po schodech vydrželo U Pinkasů mnoho let a stalo se tak „noční můrou“ výčepních, kteří byli na konci šichty dosti „uběhaní“.

"Správně načepovat skvělé pivo, to je sice umění, ale bez toho, aby se co nejrychleji dostalo k hostovi, je to na nic. Aby každý host dostal to nejkvalitnější pivo, to je zásluha početné armády číšníků, lidí, kteří nejsou tak vidět jako ti za výčepy,“ pochválil účastníky Václav Berka za celou porotu.

V soutěži je rozhodující nejen čas uběhnutý s deseti půllitry, ale i kvalita načepovaného piva, kterou také letos hodnotila tříčlenná odborná porota v čele s emeritním vrchním sládkem Plzeňského Prazdroje Václavem Berkou. Trestné body za kvalitu ale uděloval i „domácí“ Pilsner Urquell Master Bartender 2012 a držitel hrdého titulu Pan výčepní - Ota Haurythun. Třetím členem poroty byl Jakub Wehrenberg, herec, hudebník a moderátor, ale především již řadu let vážený host Restaurace U Pinkasů.





         Praha 11. října 2018



Konečné pořadí devátého ročníku běhu Pinkasova noční můra

1. Michal Lazur (restaurace Kobyla)

2. Jakub Kohoutek (restaurace Mlsnej Kocour)

3. Igor Kolivoško (restaurace Malostránská beseda)

Kromě vítězných cen v podobě vzácné můry, poukazu na konzumaci U Pinkasů a 30l sudu piva Pilsner Urquell se vítěz mohl podepsat na koženou výčepní zástěru, na kterou se již zvěčnili vítězové minulých ročníků běhu. Zástěra visí v horním patře vedle výčepu v restauraci U Pinkasů jako připomínka nejlepšího výkonu pro další ročníky běhu.

Dosavadní vítězové

2010 Daniel Kouble (restaurace Na Spilce v Plzni) s časem 1:35,37

2011 Petr Sýkora (restaurace U Sládečků v Praze) s časem 1:59

2012 Michal Lazur (restaurace Kobyla v Praze) s časem 1:44

2013 Václav Kohout (restaurace Malostranská beseda v Praze) s časem 1:43,03

2014 Jan Bejšovec (pivnice Konvikt v Praze) s časem 2:00,46


2015 Lukáš Pešík (restaurace U Pinkasů v Praze) s časem 1:40,55

2016 Jakub Kohoutek, Restaurace Mlsnej Kocour v Praze s časem 1:39,98

2017 Michal Lazur (restaurace Kobyla v Praze) s dosud rekordním časem 1:29,98

2018 Michal Lazur (restaurace Kobyla v Praze) s rekordním časem 1:25,64.

Informace o Restaurace U Pinkasů

Málokterá restaurace se může pyšnit mnohaletou historií, téměř stejně tak dlouhou jako samo plzeňské pivo, které se tu čepuje. Zakrátko tomu bude již 176 let, kdy forman Martin Salzmann přivezl z Plzně do Prahy dvě vědra prvního zlatého ležáku Pilsner Urquell, a to necelý půlrok po jeho zrodu datovaném 5. říjnem 1842 v tehdejším Měšťanském pivovaru v Plzni. Když poprvé Jakub Pinkas ochutnal lahodně řízný nápoj, netrvalo dlouho a opustil řemeslo krejčího; místo šití řeholních rouch se k pozdější radosti mnoha vážených pražských osobností i každodenních štamgastů stal hospodským. Kvalita plzeňského piva byla ve zdejším podniku od počátku nade vším a hospodský Pinkas přišel i s originálním způsobem servírování, hlavně aby si pivo zachovalo svou prvotřídní kvalitu a jedinečnou vůni i chuť, díky které se stalo skutečnou pivní legendou a pravzorem všech spodně kvašených ležáků světa.



SportovníListy.cz rovněž napsaly:



Populární běh výčepních do schodů Pinkasova noční můra oslavou tradičního řemesla


(pm, SportovníListy.cz, foto: Richard Dvořák)