Pětibojař Martin Vlach se na SP v Káhiře dostal do finále, ale ostatní Češi nepostoupili


Osmou příčkou si moderní pětibojař Martin Vlach zajistil ve čtvrtek 27. února 2020 na Světovém poháru v Káhiře účast ve finále, které se uskuteční v sobotu 29. února 2020. Blízko postupu byl také David Kindl, který společně s Vlachem opanoval závěrečnou kombinovanou disciplínu.

Nelichotivé šermířské výkony, výrazná česká stopa v kombinované části. Tak by se dalo stručně shrnout vystoupení českých moderních pětibojařů v kvalifikaci úvodního Světového poháru v egyptské Káhiře. Podle reprezentačního trenéra Jakuba Kučery Češi v úvodu sezóny lehce doplácí na změnu přípravy.

Jak říkám...



„My byli před letošní sezónou rozhodnutí, že přípravu zaměříme na kombinovanou část, protože se tam často rozhodovalo. Kluci v kombi opravdu udělali výrazný krok vpřed. Ale taky se ukázalo to, co se v pětiboji občas stává. A sice že jdou ty disciplíny objektivně proti sobě, zvlášť na téhle úrovni,“ komentoval Jakub Kučera fakt, že ani jeden z jeho čtyř svěřenců nezašermoval s aktivní bilancí a všichni se ve svých skupinách usadili po šermu až ve třetí desítce. 

Nicméně v kombinované disciplíně opět zářili na špici. Vedle Martina Vlacha, který je svými heroickými výkony v závěrečné disciplíně pověstný a také v Káhiře běh se střelbou suverénně ovládl, se tentokrát mezi běžeckou elitu vyšvihl také David Kindl. Jenže zatímco Vlach se v běhu posunul o dvaadvacet příček a postupoval do finále napřímo jako osmý, jeho týmovému kolegovi nakonec postup těsně unikl. Přesto je vítězný běh ve skupině a třetí v absolutním pořadí Kindlovým osobním maximem.

Jak říkám...



„Davidovi to nakonec uteklo o jeden zásah v šermu,“ litoval Kučera. „Martin byl po šermu třicátý a ta postupová desítka byla tak strašně daleko, že se to snad ani reálně nedalo  doběhnout. A tak o ten postup ani neběžel s tím, že uvidíme, jak to dopadne, když si to rozloží pravidelně. A vyšlo to. Teď to možná vypadá tak, že se to úplně nevyplatilo, ale hlavní vrcholy sezóny jsou v létě. Hodně týmů má ty kluky už teď připravené tak, jako by měl ten vrchol přijít za chvíli. Může to vyjít, ale taky je hodně těžké udržet tu formu po celých sedm měsíců. Může se samozřejmě stát, že nám už na olympiádu nikdo další kvalifikaci nesplní. Ale stejně tak se může stát, že se někdo zraní,“ líčil s úsměvem reprezentační kouč.

Z pohledu jednoho závodu tak vystoupení českých moderních pětibojařů není nikterak zářivé. Do sobotního finále postoupil pouze Martin Vlach. David Kindl se do postupové šestatřicítky těsně nevešel, Ondřej Polívka a Marek Grycz od ní byli kvůli fatálním ztrátám v šermu vzdáleni výrazně. V měřítku sezóny, která je mimořádně důležitá, se však česká strategie může ukázat jako klíčová.

Jak říkám...



„Informace máme dobré. Teď musíme něco vymyslet, aby příprava směrem k těm hlavním vrcholům byla víc vyvážená,“ uzavřel Jakub Kučera.






Káhira (Egypt)    27. února 2020




Závod SP v moderním pětiboji

Muži:
Skupina A: 1. Heredia (Šp.) 1162, ...8. Vlach (ČR) 1150 - postoupil.
Skupina B: 1. Belaud (Fr.) 1144, ...12. Kindl 1137 - nepostoupil.
Skupina C: 1. Hamad (Egypt) 1161, ...24. Polívka 1075, 25. Grycz (oba ČR) 1075 - nepostoupili.


(šr, SportovníListy.cz, foto: Ivana Roháčková ASC Dukla)